DE BELANGRIJKSTE SPELREGELS:
Begin direct met het leren van je theorie. Kennis van de verkeersregels is belangrijk bij je praktijklessen. Je kunt zelf het theorie examen inplannen. Dit doe je met je DigiD bij cbr.nl. Machtig daarna ook de rijschool bij het CBR om het praktijkexamen voor je aan te vragen. Let op: zolang je niet geslaagd bent voor de theorie kan het praktijkexamen niet worden ingepland. Houd rekening met een wachttijd van ruim twee maanden voordat je daarna op praktijkexamen kunt.
Ook vul je een gezondheidsverklaring bij het CBR in. Let op: neem eerst contact op met je rijschool als je denkt dat je een of meerdere vragen met JA moet beantwoorden! Dit om ev. vergissingen te voorkomen.
Bij het aangaan van een lespakket dien je minimaal 2 achtereenvolgende lesuren van 45 min. per twee weken af te nemen. Minder dan 4 afgenomen lesuren in 4 weken worden doorberekend in het lespakket. Uitzonderingen zijn (max. twee) vooraf gemelde vakantie(s) van jou van langer dan een week, ziekte van jou of de rijinstructeur, vakantie van de rij-instrcteur of indien het praktijkexamen inmiddels is aangevraagd. Verdere uitzonderingen zie art. 2.e.
De aanschaf van een bepaald lespakket is geen garantie om klaar te zijn voor het examen. De instructeur bepaalt of er eerst vervolglessen nodig zijn om het examen in te kunnen plannen. Wij doen er alles aan om jou zo goed mogelijk voorbereid op het examen te sturen zodat je de beste kans maakt om in een keer je rijbewijs te behalen. Dit is altijd voordeliger dan meerdere keren op examen moeten gaan. Mocht je minder lessen nodig hebben dan het aantal lessen in jouw pakket dan ontvang je het bedrag van 25 euro per niet afgenomen lesuur van ons terug.
Lessen kunnen tot 72 uren (3 werkdagen) voor aanvang kosteloos worden geannuleerd. Het weekend niet meegerekend. Dit dient telefonisch te geschieden. Te laat geannuleerde lessen worden berekend. Uitzonderingen zie art. 2.e.
indien je je rijopleiding voortijdig beëindigd dient het overeengekomen lespakket alsnog in zijn geheel te worden betaald. Er vindt geen restitutie plaats van reeds betaalde pakketten.
Alle lespakketten zijn exclusief de kosten van het praktijk examen (CBR kosten en adm. kosten rijschool). Deze hoeven pas te worden betaald als het examen wordt ingepland. De kosten voor het gebruik van de lesauto gedurende je examen wordt verrekend met twee lesuren van je lespakket of als twee vervolglesuren in rekening gebracht.
Voor het aangaan van de (mondelinge) overeenkomst met de rijschool en betaling van een lespakket heb je ook kennis genomen van onderstaande algemene voorwaarden en ben je ook hiermee akkoord gegaan.
ZAKELIJKE ALGEMENE VOORWAARDEN RIJSCHOLEN
ALGEMEEN
Deze Algemene Voorwaarden gelden met ingang van 15 mei 2019.
Zij gelden voor alle overeenkomsten tussen Automaat Rijschool Maastricht K.v.K nr. 95929533 hierna te noemen opdrachtnemer of ondernemer en haar opdrachtgevers. Opdrachtgever handelt bij het sluiten van de overeenkomsten voor doeleinden die binnen zijn bedrijfs- of beroepsactiviteit valt.
Onder ‘cursist’ dient -indien van toepassing- ook de opdrachtgever die zelf cursist is te worden verstaan. Opdrachtgever is gehouden om de verplichtingen uit artikel 1 lid 2 op te leggen aan medewerkers van opdrachtgever die cursist van de ondernemer zijn. Opdrachtgever dient eveneens toe te zien op de nakoming daarvan door deze cursisten.
Afwijkingen zijn uitsluitend geldig wanneer deze door ondernemer en opdrachtgever schriftelijk zijn vastgelegd. Met afwijkingen worden ook aanvullingen of uitbreidingen van deze algemene voorwaarden bedoeld en ook het annuleren van een gesloten overeenkomst.
Ondernemer heeft het recht deze algemene voorwaarden te wijzigen.
Uitsluitend deze algemene voorwaarden zijn van toepassing op al de aanbiedingen en overeenkomsten van ondernemer, ongeacht een eventuele (eerdere) verwijzing van opdrachtgever naar zijn eigen of naar andere algemene voorwaarden. Ondernemer wijst uitdrukkelijk de eventueel door opdrachtgever van toepassing verklaarde algemene voorwaarden van de hand.
Als een of meer bepalingen van deze algemene voorwaarden nietig zijn of vernietigd worden, dan blijven de overige bepalingen van toepassing.
Artikel 1 – De overeenkomst.
De verplichtingen van de cursist
1. In de overeenkomst staat welke training de cursist volgt:
– een theorietraining, zowel een- als meerdaags
– een praktijktraining, zowel een- als meerdaags
– of een ander training.
De overeenkomst wordt mondeling vastgelegd. Alleen op verzoek van de opdrachtgever zal deze schriftelijk (in geschrift of elektronisch) worden vastgelegd. De opdrachtgever krijgt een afschrift van de overeenkomst.
2.a. Het afzeggen van een training moet tijdens de kantooruren van ondernemer gebeuren en dit moet persoonlijk door cursist of opdrachtgever, telefonisch worden gedaan.
2.b. De cursist moet het met ondernemer afgesproken schema nakomen en zich houden aan de afgesproken datum, tijd en plaats voor een training. Ondernemer zal vijftien extra minuten wachten.
2.c. Komt cursist niet, zonder tijdig te hebben afgezegd, dan moet opdrachtgever voor de niet door cursist afgenomen training betalen.
2.d. Opdrachtgever betaalt de volledige prijs als een training door cursist wordt afgezegd binnen 72 uur van de afgesproken tijd. (Weekenden worden niet meegerekend in deze 72 uur.)
2.e. Een te laat afgezegde training wordt niet in rekening gebracht als er sprake is van een dringende reden, zoals een ernstig ongeval / ernstige ziekte van cursist, alsmede een ernstig ongeval / ernstige ziekte / of overlijden van familie in de 1e en 2e graad of van zijn huisgenoten. Doktersverklaring dient te worden overlegd.
2.f. Cursist moet alle aanwijzingen van de instructeur tijdens de training opvolgen.
2.g. Cursist moet een geldig legitimatiebewijs en als dit vereist is ook een geldig theoriecertificaat (of geldig vervangend document) kunnen tonen bij een toets. Bovendien moet de cursist bij een transportopleiding voorafgaand aan een les een geldig en relevant rijbewijs kunnen tonen.
2.h. Voordat met de training wordt begonnen, moet de cursist op tijd afstemming hebben gezocht met het examenbureau over relevante gezondheidsklachten. Als de cursist dit niet heeft gedaan, is de ondernemer niet aansprakelijk als de training vervolgens moet worden onderbroken of gestopt.
2.i. De cursist moet melden als hem de bevoegdheid tot het besturen van motorrijtuigen is ontnomen. Meldt de cursist dit niet, dan is ondernemer niet aansprakelijk voor de gevolgen ervan. Blijkt wegens een praktijktraining of een praktijktoets dat het rijbewijs van een cursist was ingevorderd, of verzwijgt cursist een vonnis van de rechter waarin staat dat hij geen motorvoertuig mag besturen, dan zal opdrachtgever alle opgelegde boetes moeten betalen en moet hij de financiële consequenties die dit voor de ondernemer heeft dragen. Opdrachtgever vrijwaart ondernemer hiervoor.
2.j. Weet cursist van een feit of een omstandigheid waardoor hij er redelijkerwijs rekening mee zou moeten houden dat opdrachtgever zijn contractuele verplichtingen niet na zal (kunnen) komen dan moet hij dit meteen aan ondernemer vertellen. (Een van de mogelijke voorbeelden waarvoor een meldingsplicht bestaat, is als opdrachtgever de beschikkingsbevoegdheid verliest over zijn vermogen of een gedeelte daarvan).
Artikel 2 – Prijzen, prijswijzigingen, uitblijvende betaling,
bezwaren tegen facturen
1. Alle prijzen zijn conform de tarieven op onze website, tenzij anders is overeengekomen.
2. Nadat de overeenkomst is afgesproken, kan er iets veranderen waardoor de ondernemer de prijs zal verhogen. Het gaat om omstandigheden zoals een gewijzigde heffing door de overheid (bijvoorbeeld belastingen) een verhoogd leges van het exameninstituut, of om gestegen kosten vanwege arbeidslonen, sociale lasten of andere arbeidsvoorwaarden.
3. Een prijswijziging is geen grond voor het ontbinden van de overeenkomst.
4. Als opdrachtgever de overeengekomen prijs niet, niet helemaal, of niet op tijd heeft betaald, dan hoeft ondernemer opdrachtgever niet in gebreke te stellen. Ondernemer mag vanaf de dag dat had moeten zijn betaald per dag de wettelijke rente voor handelstransacties berekenen en dit mag worden verhoogd met het bedrag van 3% van het niet betaalde bedrag. Daarnaast heeft ondernemer andere rechten. Als ondernemer een derde moet inschakelen om zijn vordering op de opdrachtgever te kunnen incasseren, dan komen de gerechtelijke en de buitengerechtelijke kosten hiervan voor rekening van cursist. De buitengerechtelijke kosten worden op 15% van het niet betaalde bedrag gesteld, met een minimum van €114,-. Als de daadwerkelijk gemaakte kosten met betrekking tot een procedure hoger zijn dan een eventuele proceskostenveroordeling, dient opdrachtgever de daadwerkelijke kosten te voldoen. Daarnaast kan de ondernemer schadevergoeding vorderen.
5. Bezwaren tegen de aan opdrachtgever verzonden facturen moeten binnen vijf werkdagen na de vervaldatum bij aangetekend schrijven ter kennis van ondernemer worden gebracht. Indien niet binnen deze termijn bezwaar is gemaakt tegen een factuur, wordt de cursist geacht met de verzonden factuur in te stemmen.
Artikel 3 – Ontbinding overeenkomst
Ondernemer kan de overeenkomst helemaal of deels per direct ontbinden of opschorten, als het volgende zich voordoet:
– bij overlijden opdrachtgever/ natuurlijke persoon of cursist;
– bij uitspreken of aanvraag surseance van betaling opdrachtgever;
– bij uitspreken of aanvraag faillissement opdrachtgever;
– bij staking bedrijfsvoering opdrachtgever;
– bij beslaglegging vermogen opdrachtgever;
– bij verliezen beschikkingsbevoegdheid over (gedeelte) vermogen door opdrachtgever.
Dit kan zonder ingebrekestelling, zonder een rechter en zonder dat ondernemer zijn andere rechten verliest. In deze gevallen is ook iedere vordering van ondernemer op opdrachtgever per direct en helemaal op te eisen. Dit zonder dat ondernemer een schadevergoeding moet betalen.
Artikel 4 – Overmacht
1. Wordt het uitvoeren van een overeenkomst voor ondernemer wegens overmacht moeilijk of onmogelijk, dan mag hij deze overeenkomst (voor zover deze nog niet is uitgevoerd) ontbinden. Ondernemer omschrijft de omstandigheden die het uitvoeren van deze overeenkomst verhinderen of onmogelijk maken.
2. Onder overmacht in de zin van deze voorwaarden wordt bijvoorbeeld verstaan:
– oorlog of een daarop gelijkende situatie, oproer, sabotage;
– brand, blikseminslag, explosie, uitstroming van gevaarlijke stoffen of gassen;
– bedrijfsstoring van welke aard dan ook;
– boycot, bedrijfsbezetting, blokkade voor zover uitgevoerd door anderen dan bij ondernemer in dienst zijnde werknemers;
– niet toerekenbare tekortkoming(en) van derden die door ondernemer zijn ingeschakeld;
– belemmeringen veroorzaakt door maatregelen vanuit de overheid;
– belemmering vanwege ziekte van de opdrachtnemer waardoor deze blijvend niet meer in staat is om les te geven;
– elke (andere) omstandigheid waardoor de normale gang in het bedrijf van de ondernemer wordt belemmerd, of ten gevolge waarvan de nakoming van de overeenkomst in redelijkheid niet van de ondernemer kan worden verlangd.
3. Het in dit lid bepaalde geldt ook wanneer dit soort omstandigheden andere door ondernemer ingeschakelde derden treffen.
4. Als zich aan de kant van ondernemer een overmachtssituatie voordoet, stelt hij de opdrachtgever zo spoedig mogelijk daarvan op de hoogte. Via een mededeling waarin staat of het uitvoeren van de overeenkomst nog mogelijk is en zo ja, binnen welke termijn.
5. Gaat het alsnog leveren van de dienst vanwege overmacht langer duren dan drie maanden, dan mag de overeenkomst ontbonden worden. Dat dit aan de orde is, zal duidelijk worden nadat opdrachtgever een mededeling zoals bedoeld in lid 3 heeft ontvangen. Vervolgens start er een periode van een week, waarbinnen de ene partij aan de andere partij schriftelijk zou kunnen gaan melden, dat er wordt ontbonden. Reeds betaalde lespakketten, examengelden kunnen niet op de opdrachtnemer worden verhaald. Er hoeft door opdrachtnemer ook geen schadevergoeding te worden betaald.
Artikel 5 – Aansprakelijkheid
1. Ondernemer draagt de kosten voor andere verkeersovertredingen dan bedoeld in artikel 1 lid 2 onder i die cursist pleegt tijdens praktijktrainingen en praktijktoetsen. Ondernemer vrijwaart cursist ook voor aanspraken van derden wanneer er op die momenten botsingen, aanrijdingen of overrijdingen gebeuren. Deze vrijwaring geldt niet bij opzet / grove schuld van cursist en ook niet als cursist alcohol, verdovende middelen of geneesmiddelen gebruikt die de rijvaardigheid kunnen beïnvloeden.
2. Cursist en/of opdrachtgever kan -in aanvulling op lid 1- richting de ondernemer alleen aanspraak maken op het vergoeden van die schade, die het voorzienbare en rechtstreekse gevolg is van een toerekenbare tekortkoming van ondernemer in de uitvoering van zijn verplichtingen wegens de overeenkomst. (Een toerekenbare tekortkoming wordt ook wel een wanprestatie genoemd).
3. Gevolgschade of indirecte schade van de cursist en/of opdrachtgever wordt niet vergoed. Voorbeelden hiervan zijn onder andere: bedrijfsschade, vertragingsschade (anders dan wettelijke rente), of dat er geen winst is geweest. Dat er verlies is geleden. Dat er sprake is van persoonlijke of immateriële schade.
4. Dit artikel is bedoeld om een schadeplafond te geven. Als de ondernemer schade zal moeten gaan vergoeden, dan geldt dat er nooit een bedrag voor vergoeding in aanmerking zal komen dat hoger is dan het maximaal verzekerde bedrag, of het redelijkerwijs te verzekeren bedrag.
5. Iedere andere vordering van schadevergoeding, op welke basis dan ook, is uitgesloten.
6. Cursist en/of opdrachtgever vrijwaart ondernemer tegen alle aanspraken van derden, tenzij ondernemer volgens dit artikel aansprakelijk is.
Artikel 6 – Toepasselijk recht
Op elke rechtsverhouding tussen ondernemer en opdrachtgever en/of cursist is Nederlands recht van toepassing.
Versie mei 2019